неділю, 24 березня 2024 р.

26 БЕРЕЗНЯ – ДЕНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ

26 березня в Україні відзначають День Національної гвардії України – одного з військових формувань, яке бере активну участь у захисті нашої держави від загарбників. Свято встановлене указом Президента України від 18-го березня 2015 р. № 148/2015, ураховуючи значення та роль Національної гвардії України у виконанні завдань із забезпечення державної безпеки та оборони держави, захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку.
Сучасна Національна гвардія України (НГУ) формувалася фактично в бойових умовах. 11 березня 2014 року відбулося засідання Ради Національної безпеки, на якому було прийнято рішення про необхідність відродження на базі внутрішніх військ МВС Національної Гвардії України, яка вже існувала у 1991-2000 роках. 13 березня 2014 року Верховна Рада України ухвалила відповідний Закон, який визначав усі аспекти функціонування НГУ у складі сектору безпеки та оборони держави.
Національна гвардія є унікальним збройним формуванням, адже поєднує у собі військову та правоохоронну функції, є професійним, мобільним, швидко реагуючим на будь-які зміни безпекового середовища формуванням, що ефективно та дієво забезпечує громадську, державну та воєнну безпеку України, успішно взаємодіє з іншими складовими сектору безпеки і оборони на засадах взаємосумісності. Базою для формування НГУ стали Внутрішні війська, і на сьогодні гвардія залишається наймолодшим військовим формуванням в Україні. 
У 2014 році військовослужбовці Національної гвардії стали на захист нашої держави на Сході, де розпочалися бойові дії. Тоді до складу Національної гвардії України, зокрема, увійшли легендарні бригади «Донбас» та «Азов». Бійці «Азов» брали участь у боях під Іловайськом та інших операціях спершу АТО, а потім ООС. Спецпідрозділ Нацгвардії «Омега» вважають однією з найбільш боєздатних груп, яка здобула колосальний досвід під час АТО та ООС і відзначилася в час повномасштабної війни.
Із 24 лютого 2022 року Національна гвардія України разом з іншими військовими формуваннями стали на захист України уже в повномасштабній війні з російським агресором практично на всіх найгарячіших напрямках. Нацгвардія бере участь у бойових діях – обороні, штурмах та наступах зокрема.  
Військові частини та підрозділи Нацгвардії стали осередком оборони міста Маріуполь і надалі героїчно утримували комбінат «Азовсталь», завдавши відчутних втрат ворогу. Бійці Нацгвардії одними з перших прийняли бій з російськими спецпризначенцями в районі аеропорту «Антонов» (Гостомель), що відіграло важливу роль в обороні столиці. 
Гвардійці обороняли і звільняли Київщину, Чернігівщину, Сумщину. Вели бої на сході, обороняючи Рубіжне, Сєвєродонецьк, Бахмут. Брали участь в успішному контрнаступі на Харківщині та деокупації Херсонщини.
Нацгвардія виконує низку інших важливих завдань. Серед них – охорона громадського порядку, органів влади, важливих державних об’єктів та критичної інфраструктури, дипломатичних представництв іноземних держав, конвоювання підсудних та військовополонених.
Із січня 2023 року на базі семи військових частин почалося формування бригад «Гвардії наступу»: «Червона калина», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов» та «Хартія». Туди набирають високовмотивованих людей, які готові служити у відповідних бригадах для звільнення наших земель від загарбників та відвойовування наших територій. 
За 10 років існування Національної гвардії України понад 9000 її військовослужбовців відзначено державними нагородами України, 48 присвоєно звання Героя України, із них 29 посмертно.
Національна гвардія України, це військове формування, що воює із самого моменту свого створення. Військовослужбовці Національної гвардії України – вірні Військовій присязі професійні воїни, які ненастанно захищають рідну землю від окупантів.
У цей день ми хочемо подякувати воїнам Національної гвардії за захист нашої держави. Тим, хто продовжує боротьбу, хто тільки долучається до неї, хто брав участь у захисті України й тим, хто віддав за державу своє життя.
За матеріалами інтернет-видань
ДЖЕРЕЛА ДО ТЕМИ

Підготувала: В. А. Лашко, головний бібліограф відділу наукової інформації та бібліографії