середу, 13 березня 2019 р.

ДО 380-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ І. С. МАЗЕПИ

20 березня 2019 року виповнюється 380 років від дня народження визначного українського військового, політичного і державного діяча, гетьмана Війська Запорозького, голови козацької держави на Лівобережній і всій Наддніпрянській Україні, Князя Священної Римської Імперії Івана Степановича Мазепи (1639 - 1709).
Постать Івана Мазепи одна з найзагадковіших в українській історії. Дискусія, полеміка щодо оцінки його дій, вчинків і досі триває у науковій, популярній літературі. Причиною тому  — великий масштаб цієї особистості, яку важко збагнути, вмістити у певні рамки зрозумілості, осягнення. Гетьмана любили і ненавиділи, поважали і побоювались, цінували і остерігались, прославляли і оббріхували як в часи його кермування, так і пізніше, у наступні десятиліття та століття.
Іванові Мазепі не вдалося здійснити потаємну мрію свого життя — створення незалежної української держави. Але те, що він як патріот «для общаго добра матки моей Отчизны бідной Украины» наважився не закрити, а поставити це питання з відповідною гостротою для наступних поколінь, є найголовнішим його скарбом-заповітом нащадкам.
Для тих, хто цікавиться постаттю Івана Мазепи, на сайті «Ім’я Івана Мазепи: минуле, сьогодення, майбутнє» зібрані архівні матеріали, дослідження невідомих аспектів історії, праці знаних та молодих учених.

Джерела до теми:
  • Гетьман Іван Мазепа та його доба:
     З фонду Полтавської ОУНБ
     Інтернет-джерела
  • Постать Івана Мазепи в історії, літературі і мистецтві: матеріали на допомогу педагогу:
     З фонду Полтавської ОУНБ
     Інтернет-джерела

Немає коментарів:

Дописати коментар