пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

29 СЕРПНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ, ЯКІ ЗАГИНУЛИ В БОРОТЬБІ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ, СУВЕРЕНІТЕТ І ТЕРИТОРІАЛЬНУ ЦІЛІСНІСТЬ УКРАЇНИ

Дата 29 серпня пов'язана з пам'яттю про Іловайську трагедію, яка сталася у 2014 році, коли після масштабних боїв військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області.
Цьогоріч минає 10 років від часу страшної трагедії, названої Іловайським котлом, коли вранці 29 серпня Генштаб рф наказав розстріляти з важкого озброєння колони українських військових під час виходу з оточення. Згідно з даними Національного військово-історичного музею та Офісу генпрокурора, за весь час Іловайської операції з 6 по 31 серпня загинуло 368 українських військових, понад 250 — при виході з коридору 29 серпня 2014 року. Понад 400 бійців було поранено, близько 300 — потрапили в полон. Близько двох десятків осіб роками вважалися зниклими безвісти.
З метою вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули, відстоюючи незалежність України, 24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про затвердження Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Ця дата приурочена до дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року.
Символікою цього дня є квітка соняшника, адже у серпні 2014 року на полях саме із цією рослиною полягло багато українських воїнів.

ДЖЕРЕЛА ДО ТЕМИ