четвер, 8 червня 2023 р.

9 ЧЕРВНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ АРХІВІВ

Щорічно 9 червня відзначається Міжнародний день архівів (International Archives Day), який був заснований Міжнародною радою архівів (МРА) у листопаді 2007 року на Генеральній асамблеї в Квебеку (Канада). Дата для свята була обрана не випадково – саме у цей день 1948 року рішенням ЮНЕСКО (м. Париж, Франція) було створено створено МРА. Святкування першого Міжнародного дня архівів у 2008 році співпало з відзначенням 60-річчя створення цієї міжнародної організації архівістів.
Міжнародна рада архівів – міжнародна неурядова організація, яка об’єднує органи управління архівною справою, національні архіви, професійні організації архівістів, інші архівні установи понад 199 країн світу і їх територій. Сьогодні МРА налічує понад 1900 членів. Головними завданнями МРА є розвиток та підтримка співробітництва в галузі архівної справи та діловодства, надання допомоги у вирішенні актуальних проблем, що постають перед архівними установами різних країн на сучасному етапі розвитку архівної справи. Діяльність МРА направлена на забезпечення ефективного управління документацією, архівами; захист, збереження і використання світової архівної спадщини; створення та впровадження стандартів; професійний розвиток та забезпечення діалогу між архівістами, політиками, суспільством. МРА використовує культурну багатогранність членів організації для обміну знаннями, досвідом, прийняття ефективних рішень.
З 1956 р. Державна архівна служба України є членом Міжнародної ради архівів і несе відповідальність за співробітництво України з цією міжнародною організацією та виконання фінансових зобов’язань перед МРА відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2002 року № 1371 «Про порядок участі центральних органів виконавчої влади у діяльності міжнародних організацій, членом яких є Україна». Укрдержархів та державні архівні установи його системи беруть активну участь у щорічних Міжнародних конференціях Круглого столу архівів (CITRA) та Міжнародних конгресах архівів.
Професійне свято архівів надає можливість архівістам усього світу привернути увагу влади та суспільства до питань забезпечення ефективного управління архівами та документами, які є необхідними умовами ефективного державного управління, його прозорості та підзвітності. Відзначення Міжнародного дня архівів може спонукати архівні служби інших держав прийняти на рівні урядів рішення про створення власного професійного свята. У тих країнах, де професійне свято архівістів має тривалу історію святкування, це додаткова можливість інформування громадськості через засоби масової інформації щодо важливості збереження архівних документів як світової документальної спадшини.

ДЖЕРЕЛА ДО ТЕМИ:
Підготувала Нестеренко О. В., провідний бібліограф бібліографічного відділу