понеділок, 28 серпня 2023 р.

29 СЕРПНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ, ЯКІ ЗАГИНУЛИ В БОРОТЬБІ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ, СУВЕРЕНІТЕТ І ТЕРИТОРІАЛЬНУ ЦІЛІСНІСТЬ УКРАЇНИ

 КИЇВСЬКА ОБОРОННА ОПЕРАЦІЯ (24 лютого-2 квітня 2022)

Джерело: 
https://hromadske.ua/posts/cil-1-yak-ukrayina-vigrala-bitvu-za-kiyiv

24 лютого 2022 року близько 4-ї години президент РФ Володимир Путін оголосив про початок «спеціальної воєнної операції», метою якої він назвав «демілітаризацію і денацифікацію України». За кілька хвилин російські ракети атакували українські аеродроми та військові об’єкти по всій Україні, почалося відкрите збройне вторгнення росіян із території Білорусі та тимчасово окупованого Криму. Російсько-українська війна, розпочата РФ у 2014-му, перейшла в нову гостру фазу.
Повномасштабне вторгнення військ противника до України велося багатьма напрямками, внаслідок чого сформувалося кілька операційних зон: Північно-Західна, Східна та Південно-Західна.
Путін планував бліцкриг: висадити десант на Гостомельський аеродром і захопити Київ за підтримки важкої бронетехніки й артилерії, які зайшли через Чорнобильську зону. Вважалося, що після цієї блискавичної атаки українська влада капітулює. На взяття Києва відводилося не більше як 3–5 днів. Паралельно було завдано удару з півночі по Чернігову, Сумах та Харкову, а з півдня – на Одесу, Миколаїв, Херсон і Маріуполь.
Уже сьогодні серед знакових тактичних епізодів повномасштабної війни можна назвати битву за Київ (24 лютого – 2 квітня 2022 року). Наступ на столицю відбувся з трьох напрямків. Ворог задумав стрімко прорватися до центру столиці колонами бронетехніки та зайняти урядовий квартал. Стійкий опір ЗСУ зірвав наміри РФ. Ворожі війська закріпилися на лінії Макарів–Гореничі–Буча–Демидів. Проте через безрезультатність спроб прорватися до Києва вже наприкінці березня командування РФ вирішило вивести війська з Київської області. Відбиваючи наступ противника, підрозділи Сил оборони України змогли зупинити його просування на всіх напрямках.
Епізодами битви за Київ стали:
– бої за Ірпінь, Ворзель, Бучу, Гостомель. Застосування реактивної, ствольної артилерії, танків, стрілецького озброєння призвело до великих жертв серед цивільних. Одночасно рашисти масово проводили серед місцевих так звані зачистки. Тіла численних жертв ховали у братських могилах. З 19 березня підрозділи Сил оборони України перейшли до контрнаступу. Ворог почав відступати;
– бої за аеропорт “Антонов” у Гостомелі. Противник намагався встановити контроль над цим стратегічно важливим об’єктом, щоб безперешкодно перекидати транспортною авіацією боєприпаси й висаджувати десант. На цьому аеродромі перебував на ремонті флагман і символ української авіації – легендарний Ан-225 «Мрія». Масованими обстрілами російські окупанти знищили “Мрію”. Під час боїв злітно-посадкову смугу суттєво пошкодили, тож противник не зміг розвантажити на летовищі основні сили;
– битва за Мощун — одна з найзапекліших битв під час оборони Києва, що тривала з 27 лютого до 21 березня 2022 року, на початковій фазі російського вторгнення в Україну за контроль над селом Мощун і околицями. Мощун став одним із форпостів оборони Києва. На невелике село Мощун – стратегічну точку, яку необхідно було взяти росіянам, щоб вийти на Київ – противник кинув кваліфіковані війська і усе можливе озброєння: ствольну і реактивну артилерію, міномети, авіацію. Попри складне становище, українській армії вдалось зупинити масований наступ противника і в подальшому відтіснити російські війська на лівий берег річки Ірпінь.
Ціна оборони Києва для ЗСУ та інших Сил оборони поки невідома: упродовж війни втрати українських військових залишаються таємницею. Для цивільного населення та інфраструктури Київщини місяць російської окупації став однією з найбільших трагедій у новітній історії України. 

ДЖЕРЕЛА ДО ТЕМИ:

  • Битва за Київ [Електронний ресурс] / І Семенова, Д. Алтуніна, Т Куцовера, І Коновалов, К. Войтенко // NV : [вебсайт]. – Режим доступу: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/bitva-shcho-vryatuvala-ukrajinu-rik-tomu-rosiyan-vitisnili-z-pid-kiyeva-yak-vidstoyali-stolicyu-rekonstru-50314634.html (дата звернення: 26.08.2023).
  • Вауліна О. Час затисло у рамках московської окупації та епіцентру "бліцкригу на Київ" [Електронний ресурс] / О. Вауліна // Голос України. – 2023. – 12 квіт. – Режим доступу: http://www.golos.com.ua/article/369906 (дата звернення: 25.08.2023).
  • Гарасим А. Підрив греблі річки Ірпінь. Як росіян зупинила вода [Електронний ресурс] / А. Гарасим, Н. Кельм // TEXTY.ORG.UA – Режим доступу:  https://texty.org.ua/articles/106945/pidryv-hrebli-richky-irpin-yak-rosiyan-zupynyla-voda/ (дата звернення: 25.08.2023).
  • Омельянчук О. Поклали російський десант у Гостомелі – і вижили. Як обороняли Північ у лютому 2022-го. Спецпроєкт [Електронний ресурс] / О. Омельянчук, О. Стрижова // Радіо Свобода : [вебсайт]. – Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/oborona-pivnoch-gostomel-sumy-zsu/32285985.html (дата звернення: 25.08.2023).
  • Стратегічний характер Київської оборонної операції [Електронний ресурс] : (24 лютого — 2 квітня 2022 р.) / М. Коваль [та ін.] // Український історичний журнал. – 2023. – № 3. – С. 5–29. – Режим доступу: http://resource.history.org.ua/publ/UIJ_2023_3_2 (дата звернення: 25.08.2023). 
  • Харук А. Оборона Гостомельського та Васильківського аеродромів: спроба реконструкції подій [Електронний ресурс] / А. Харук // Український історичний журнал. – 2022. – № 4. – С. 139–147. – Режим дроступу: http://surl.li/fcbtl (дата звернення: 26.08.2023).
  • Чурікова Н. Битва за Київ: що допомогло українській армії її виграти? Земля, вода і місцеві люди, кажуть американські військові експерти [Електронний ресурс] Н. Чурікова // Голос Америки Українською :   [вебсайт]. – Режим доступу: https://www.holosameryky.com/a/butva-za-kyiv-analiz/6665003.html (дата звернення: 26.08.2023).

Документальні фільми:

  • Битва за Київ [Електронний ресурс] : документальний фільм / автор ідеї С. Череватий ; сценарій: Т. Ткаченко, А. Бабик ; режисер С. Сотніченко ; співрежисери: Т. Ткаченко, Н. Торжевська ; режисер монтажу Д. Івашина ; оператори: С. Савченко, А. Нога, О. Максименко, І. Євлаш, О. Лось, Р. Чоп ; голос за кадром В. Сивак ; коптер І. Новик // You Tube. Сухопутні війська України. – Режим доступу:  https://www.youtube.com/watch?v=mL9rQ-bLA2I (дата звернення: 25.08.2023).
  • Гостомельський капкан: бій за аеропорт під Києвом [Електронний ресурс] / You Tube. Національна гвардія України. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=h-Ad7GSc8yY (дата звернення: 26.08.2023).
  • Мощун, який чинив опір та виживав [Електронний ресурс] : документальний фільм : спецвипуск ТСН за 20 липня 2022 року / "1+1 Продакшн" // You Tube. ТСН. – Режим доступу:  https://www.youtube.com/watch?v=IVcLTORQNrs (дата звернення: 25.08.2023).
  •  «Якби Ірпінь не витримав – не було б столиці». Окупація та важкі бої за місто [Електронний ресурс] / Радіо Свобода // You Tube. Радіо Свобода // https://www.youtube.com/watch?v=4PYxG9maFZM (дата звернення: 26.08.2023).