вівторок, 28 листопада 2023 р.

30 ЛИСТОПАДА - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ

Комп’ютери, електронні пристрої та смартфони полегшили наше життя, зробивши спілкування швидшим, зручнішим і ефективнішим. У той же час вони створили багато проблем із конфіденційністю та безпекою.
Проблема побудови світової системи захисту інформації пов’язана з появою першого інтернет-хробака Morris, який був створений в 1988 році аспірантом Корнельського університету США Робертом Таппаном Моррісом. Метою створення даного програмного забезпечення було дізнатися на скільки велика мережа Інтернет. На той час до Інтернету було під’єднано близько 60 тисяч комп’ютерів, з яких 6 тисяч вдалося інфікувати хробаком. Значна частина світової павутини була просто паралізована. Цей випадок став початком створення комп’ютерної групи, що реагувала на такі надзвичайні ситуації. Саме тоді провідні фахівці з комп’ютерної безпеки зрозуміли необхідність комплексного підходу до забезпечення інформаційної безпеки та оголосили 30 листопада 1988 року Міжнародним днем захисту інформації. Хробак Morris вперше показав, наскільки небезпечно беззастережно довіряти комп’ютерним мережам, які потребують посилення та оновлення норм безпеки та захисту інформації.
Актуальність питання захисту інформації та її системи не викликає сумніву і тридцять п’ять років потому. Свято нагадує людям про необхідність стежити за безпекою комп’ютерів та вживати заходів для захисту інформації та даних.


Підготувала О. В. Нестеренко, провідний бібліограф відділу наукової інформації та бібліографії