пʼятниця, 10 листопада 2023 р.

НОВІ ВИДАННЯ ВІДДІЛУ НАУКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ТА БІБЛІОГРАФІЇ

Україна в умовах російської збройної агресії: галузеві аспекти : рекомендаційний бібліографічний покажчик. Вип. 4 : Українська освіта в умовах викликів воєнного часу / Департамент культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського, бібліографічний відділ ; уклад. О. В. Нестеренко ; ред. К. М. Щира ; відп. за вип. Н. В. Влезько. – Полтава : ПОУНБ, 2023.  86 с.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, призвело до тяжких наслідків в усіх сферах життя країни, в тому числі й освіті. Суттєвими викликами для сфери освіти стали: загроза життю та здоров’ю учасників освітнього процесу; обмеження доступу до базових потреб людини; масштабні руйнування освітньої інфраструктури  та пошкодження приміщень закладів освіти; вимушене масштабне переміщення учасників освітнього процесу в межах України та за кордон, що призвело до значних втрат контингенту здобувачів освіти, педагогічного й викладацького складу; порушення безперервності освітнього процесу; втрата  управлінського  освітнього контролю на територіях, що потрапили  під тимчасову окупацію або перебувають у зоні активних військових дій тощо.
За даними Міністерства освіти і науки України, які оприлюднюються на спеціальній платформі saveschools.in.ua, станом на кінець вересня 2023 року 3417 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів та 363 з них зруйновано повністю. Найбільші збитки від руйнувань і пошкоджень навчальних закладів – у Харківській, Донецькій, Чернігівській, Дніпропетровській, Запорізькій та Київській областях.
Зважаючи на актуальність проблематики, відділом наукової інформації та бібліографії підготовлено четвертий випуск рекомендаційного бібліографічного покажчика «Україна в умовах російської збройної агресії: галузеві аспекти», який має назву «Українська освіта в умовах викликів воєнного часу».
Видання має рекомендаційний характер та призначене науковцям, освітянам, студентам, всім, кого цікавлять питання організації освітнього процесу в умовах повномасштабної агресії рф проти України.