вівторок, 7 листопада 2023 р.

8 ЛИСТОПАДА – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МІСТОБУДУВАННЯ (ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ УРБАНІЗМУ)

Щорічно 8 листопада світ відзначає Всесвітній день містобудування  (урбанізму). Вперше відзначати цей день запропонував професор Університету Буенос-Айреса, випускник Інституту міського будівництва в Парижі, на ім’я Карлос Марія делла Паолера наприкінці 40-х років і проведений в 1949 році. Його мета - привернути увагу громадськості до галузі містобудування, розвитку міської інфраструктури та мегаполісів. Нині свято відзначається в більш ніж 30-ти країнах світу на чотирьох континентах.
Кінець ХХ — початок ХХІ століття можна з упевненістю назвати епохою урбанізації та бурхливого міського розвитку.  Місто ХХІ сторіччя є центром промисловості, розквіту економіки та культурних досягнень. Ідеальний варіант міста згідно сучасних урбаністичних поглядів – це  місто,  що враховує  інтереси  та  можливості  кожного  представника суспільства  незалежно  від  соціального  та  фізичного  стану,  матеріальної спроможності  і існує заради забезпечення сприятливих, здорових, зручних і естетичних умов для проживання людини, де кожен мешканець буде відчувати комфорт, безпеку і гармонію.
Головне завдання урбанізму – створювати міське середовище так, щоб у ньому гармонійно та комфортно співіснували місто, природа і людина з усією її тягою до самопрояву.
За даними Світового Банку, нині у світі 56% населення проживає в містах. а за прогнозами ООН до 2050 р. кількість людей, що живуть у містах  буде становити 68% населення Землі (World Urbanization Prospects, 2023).
Всесвітній день урбанізму — це можливість поглянути на проектування глобально, планувати розвиток міст і територій сумлінно і ефективно.
В Україні свято офіційно не засноване, але сама тема гостро актуальна.
В день містобудування вітаємо та шануємо архітекторів і будівельників, проектувальників і конструкторів, малярів, штукатурів, висотників, забудовників, бригадирів — всіх творців сучасного життєвого простору. Завдяки старанням цих людей колись пустинна місцевість перетворюється на заселені квартали, а міста знаходять свій унікальний характер і подобу. І саме від них залежить, чи перетвориться населений пункт на банальні кам’яні джунглі або отримає якісну і зручну інфраструктуру.

За матеріалами інтернет-джерел

ДЖЕРЕЛА ДО ТЕМИ

 Підготувала В. А. Лашко, головний бібліограф відділу наукової інформації та бібліографії