понеділок, 30 жовтня 2023 р.

31 ЖОВТНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗАОЩАДЖЕНЬ

Звичка заощаджувати вимагає більшої сили характеру, ніж має більшість людей, оскільки їй доводиться приносити в жертву задоволення і розваги

Наполеон Гілл
Щороку, 31 жовтня у світі відзначають Всесвітній день заощаджень (Міжнародний день економії).  Його історія розвитку розпочалась у Мілані, коли в жовтні 1924 року представники ощадних кас із 29 країн світу зібралися на Перший інтернаціональний спеціалізований конгрес ощадних банків. На конгресі вирішувалися різні важливі питання і укладалися угоди. Однак, найцікавіше сталося в останній день зборів. 31 жовтня проходив останній день конгресу, на якому італійський професор Равізза запропонував «в пам’ять про перші збори ощадних банківських інститутів всіх країн» щороку відзначати цей день, як «Міжнародний день заощаджень». За задумом організаторів, цей день має бути присвячений економії у широкому розумінні цього слова — від заощадження грошей до дбайливого ставлення до часу, речей, природних ресурсів тощо, а його метою проголосили стимулювання ідеї заощадження коштів та планування витрат. Автори ідеї пропонували, щоб у цей день усі ощадні установи були відкриті і населення мало змогу переводити заощадження на свої рахунки.
У 1989 році Всесвітній день заощаджень офіційно визнаний директивою ООН.
Головною метою Всесвітнього дня заощаджень є стимулювання та збереження ідеї зберігання коштів у банківських установах, а також залучення нових клієнтів. Ідея полягає в тому, щоб усі банки були відкриті, незалежно від дня тижня, і населення мало можливість покласти заощадження на свої рахунки. Окрім того, проводяться заходи з підвищення рівня фінансової грамотності населення, роз’яснення дітям та різним категоріям населення значення заощаджень, проводяться спеціальні консультації, акційні тижні, різноманітні заходи для клієнтів і фінансових установ, рекламні подарунки.
2012 року Україна приєдналася до відзначення Всесвітнього дня заощаджень. На сьогодні Національний банк України, Незалежна асоціація банків України (НАБУ), Фонд ощадних кас Німеччини «Sparkasse» та Міністерство фінансів Німеччини підтримують ініціативу запровадження Всесвітнього дня заощаджень в Україні, і відзначають його 31 жовтня. Його символом стала скарбничка у вигляді поросятка, а його гаслами – «Банки об'єднуються заради майбутнього!» та «Ощадливий сьогодні – багатий завтра!».
Всесвітній день заощаджень в Україні − соціально важливий проект, який підвищує рівень фінансової грамотності населення, довіру до банківського сектору, формує навички заощадження і управління власними фінансами.
Фінансова культура в сучасному житті стала важливим елементом системи вмінь та правил поведінки загалом. Тому це свято має стати святом усіх громадян України, зацікавлених у зростанні власного добробуту та фінансової незалежності Української держави.

                 За матеріалами інтернет-джерел

         ДЕКІЛЬКА ПОРАД, ЯК ЗАОЩАДИТИ

Почніть із створення бюджету. Оцініть свої доходи та витрати, і намагайтеся стежити за тим, куди йдуть ваші гроші. Це допоможе вам керувати фінансами та уникати боргів.

Відкладайте певну суму з кожного прибутку. Це створить фінансову подушку безпеки та допоможе вам досягти своїх довгострокових фінансових цілей.

Розгляньте можливості для збільшення свого капіталу, наприклад, інвестування може бути одним із ключів фінансової незалежності.

Купуйте продукти з меншим рівнем відходів, заощаджуйте воду та енергію, та застосовуйте сталий спосіб життя.

За матеріалами: https://celebratoday.com/uk/events/october/31/world-savings-day

ДЖЕРЕЛА ДО ТЕМИ

 Підготувала В. А. Лашко, головний бібліограф відділу наукової інформації та бібліографії