понеділок, 14 жовтня 2024 р.

НОВІ НАДХОДЖЕННЯ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ ДО БІБЛІОТЕКИ ЗА ВЕРЕСЕНЬ 2024 РОКУ

 Пропонуємо ознайомитися з новинками періодичних видань, які надійшли у фонд ПОУНБ імені І. П. Котляревського у вересні 2024 року. До вашої уваги – віртуальна виставка нових надходжень «Сторінками періодичних видань».
Оригінали можна переглянути у відділах Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського: відділ обслуговування користувачів (кімн. 310); відділ документів із технічних та природничих наук (кімн. 408); відділ абонемента (кімн. 208); відділ мистецтв (кімн. 313); сектор розвитку дитячого простору, сектор дитячого абонементу (1-й поверх).

неділя, 6 жовтня 2024 р.

МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я ОСОБИСТОСТІ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ЯК ЙОГО ЗБЕРЕГТИ ТА ПІДТРИМАТИ

Ментальне здоров’я особистості під час війни: як його зберегти та підтримати : бібліопорадник : (у рамках проєкту Міністерства культури та інформаційної політики України «Мистецтво допомагати») / Департамент культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського, відділ наукової інформації та бібліографії ; уклад.: В. А. Лашко, О. В. Нестеренко ; ред. К. М. Щира ; відп. за вип. Н. В. Влезько. – Полтава : ПОУНБ, 2024. – 86 с.

10 жовтня у світі та в Україні відзначається Всесвітній день психічного здоров’я (World Mental Health Day) або День ментального здоров’я, головна мета якого – звернути увагу на проблеми, пов’язані з психічним станом людини, обізнаність про профілактику ментальних розладів, способи турботи про ментальне здоровʼя та для підтримки людей з подібними захворюваннями.
Українці вже понад два роки живуть в умовах повномасштабної війни рф проти України. Війна вплинула абсолютно на всі сфери нашого життя, завдаючи непоправної шкоди, у тому числі і нашому ментальному здоров’ю. Травмуючі ситуації спричиняють неабиякий стрес для організму людини, і реакцію на них іноді досить складно передбачити, а з наслідками доведеться справлятись достатньо довго, а можливо, й впродовж усього життя. Тому збереження ментального здоров’я є надзвичайно актуальним питанням в умовах сьогодення.
Враховуючи актуальність теми та в рамках психологічного просвітництва, відділом наукової інформації та бібліографії підготовлено бібліопорадник «Ментальне здоров’я особистості під час війни: як його зберегтита підтримати». Видання має рекомендаційний характер та призначене всім, кого цікавлять питання ментального здоров’я, його збереження та підтримки в умовах війни.                                                                      

четвер, 3 жовтня 2024 р.

НОВІ ВИДАННЯ ВІДДІЛУ НАУКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ТА БІБЛІОГРАФІЇ

Скарбник історій Володимир Арєнєв : інформаційно-бібліографічний огляд / Департамент культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського, відділ наукової інформації та бібліографії ; уклад. Д. І. Мотузюк ; ред. К. М. Щира ; відп. за вип. Н. В. Влезько. – Полтава : ПОУНБ, 2024. – 26 с.

Володимир Арєнєв (справжнє ім’я: Пузій Володимир Костянтинович) – письменник, журналіст та літературний критик. Арєнєв обрав для себе цілком конкретний жанр літератури – фантастику, але межі цього жанру він визначив для себе надзвичайно широко. Серед його творів є як і класичне посттолкінівське фентезі, так і містика, магічний реалізм, наукова фантастика та багато інших різновидів фантастики.
Письменник працює у трьох великих напрямах: фантастика для дорослих, підліткова фантастика, дитяча фантастика. Як літературний критик, Володимир Пузій займається промоцією жанру фантастики в Україні, популяризуючи його як серед читачів, так і серед видавців. Арєнєв багато досліджує та розповідає про жанр фантастики, його особливості, визначення та межі. Письменник активно використовує сучасний культурний фон у своїх творах, залишаючи натяки та пропонуючи читачам вишукану інтертекстуальну гру.
Бібліографічним відділом підготовлено інформаційно-бібліографічний огляд "Скарбник історій Володимир Арєнєв", присвячений творчості письменника. Видання рекомендовано для широкого кола читачів, усім, хто цікавиться світовою літературою та жанром фантастики.