четвер, 17 травня 2018 р.

19 ТРАВНЯ - ДЕНЬ ЄВРОПИ В УКРАЇНІ

День Європи – це щорічне святкування миру і єдності в країнах Європейського Союзу, спрямоване на поширення ідей європейської ідентичності. Основою для появи цього свята стало підписання Декларації Шумана. 9 травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман висунув пропозицію щодо об’єднання під єдиним керуванням вугільних і сталеплавильних ресурсів європейських країн. Європейську спільноту з вугілля та сталі створили в 1951 році, а до її складу увійшли Бельгія, Західна Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди та Франція.
Новоутворена організація мала сприяти економічному розвиткові країн-членів шляхом утворення загального ринку для продукції вугільної і металургійної промисловості. Саме ця пропозиція французького міністра заклала основи європейської інтеграції. У 1985 році Європейський Союз вирішив увіковічнити день проголошення Декларації Шумана та затвердив 9 травня днем Європи.
Маючи прагнення інтегруватися в європейське співтовариство, Україна почала відзначати це свято, як спосіб приєднання до тих цінностей, яких дотримуються в ЄС. Щорічно кожної третьої суботи травня, починаючи з 2003 року, в Україні святкується День Європи. Слід зазначити, що Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається це свято. У 2018 році День Європи в Україні припадає на 19 травня.

Джерела до теми:
Українська євроінтеграція: історія, сучасність і перспективи