середу, 29 вересня 2021 р.

30 ВЕРЕСНЯ - ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК

 Бібліограф – це особлива сфера компетентності.
 І. Г. Моргенштерн

Сучасне суспільство з його стрімким розвитком цифрових технологій відрізняється мобільністю, мінливістю, високою швидкістю всіх процесів, особливо інформаційних. У зв'язку з цим від сучасного бібліографа потрібна постійна готовність до змін в обсязі і складі послуг, що надаються, способах їх реалізації і призначеної для користувача спрямованості.
Останнім часом ми часто чуємо фразу «в інтернеті все є…». Але коли потрібно знайти щось конкретне, раптом розумієш, що комп'ютер з інтернетом – не готові рішення проблем. Найчастіше користувач стоїть перед вибором якісного і орієнтуючого ресурсу, принципово нових способів організації роботи з інформацією. Отже, без кваліфікованої допомоги фахівця-бібліографа не обійтися. 
В даний час електронне середовище локального і мережевого доступу спрямувало функціонал бібліографа на рівень володіння інформацією різних видів, яка постійно змінюється, зростає. Інформаційний дослідник, інформаційний аналітик та інформаційний навігатор, що знаходиться в процесі постійного пізнання, – такими професійними характеристиками може і повинен володіти сучасний бібліограф.
Компетентність бібліографа – це поєднання знань, умінь і навичок, помножене на досвід. На першому місці за рівнем затребуваності залишається вміння вирішувати складні завдання. Друга за важливістю компетенція – критичне мислення. Через велику кількість та простий доступ до інформації необхідні будуть навички її відбору, правильного переосмислення. Креативність – її значення в сучасному інформаційному світі зростає, так як ускладнення процесів вимагає нестандартних рішень. Четверта компетенція – уміння працювати з людьми. П'ята компетенція – навички координації, взаємодії. Шосте місце за емоційним інтелектом. Сьома компетенція – міркування і прийняття рішень. В умовах мінливого світу необхідно швидко приймати рішення. Восьма компетенція – клієнтоорієнтованість (сервісна орієнтація). Дев'ята компетенція – вміння вести переговори. Замикає десятку – когнітивна гнучкість.
Зазначені компетенції співзвучні нашій практиці. Переконання в необхідності безперервного самовдосконалення приходить не відразу. Справа ця багато в чому особиста, але від рішення залежить розвиток кар'єри. А врешті – щастя працювати на своєму місці, за яке нам, бібліографам, в сьогоднішніх реаліях теж треба боротися.
Шановні колеги, прийміть щирі вітання з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек! бажаємо вам процвітання та оптимізму, залишатися завжди в пошуку нового, вдячних читачів, втілення в життя всіх ваших ідей!  Здоров'я вам, щастя, любові, благополуччя!