пʼятницю, 7 квітня 2023 р.

НОВІ ВИДАННЯ БІБЛІОГРАФІЧНОГО ВІДДІЛУ

Безбар’єрне середовище – доступна Україна : рекомендаційний бібліографічний список / Департамент культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського, бібліографічний відділ ; уклад. В. А. Лашко ; ред. К. М. Щира ; відп. за вип. Н. В. Влезько. – Полтава : ПОУНБ, 2023. - 34 с.

Тема безбар’єрності в Україні, враховуючи динамічний ритм життя сучасного суспільства, є дуже актуальною. Україна як європейська держава має дбати про базові цінності - стандарти життя, рівність умов для кожного громадянина. Це основа, з якої починається цивілізоване суспільство.
Повага до прав, толерантність, простір, дружній до маломобільних груп населення, інклюзія і безбар’єрність як нова суспільна норма - це новий місток, який ще міцніше з’єднає Україну із прогресивними європейськими країнами.
За ініціативи Пешої леді України Олени Зеленської та на виконання Указу Президента України від 3 грудня 2020 року № 533/2020 "Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні" розроблена Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні. Ця Стратегія покликана популяризувати у суспільстві культуру безбар’єрності як філософію гідності та прийняття. 
Повномасштабна війна поставила нові виклики перед суспільством. Українці зіткнулися як з фізичними, твк і з невидимими бар’єрами війни. Тому питання безбар’єрності під час війни стає актуальнішим.
Рекомендаційний список літератури містить перелік джерел з фонду Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського, електронного архіву наукових періодичних видань Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, офіційного вебпорталу Верховної Ради України, електронних архівів наукових фахових видань України.
Видання стане корисним для тих, хто цікавиться питаннями впровадження стандартів усунення бар’єрів для людей з інвалідністю, предстаників маломобільних груп, жінок з дітьми, людей старшого віку.