понеділок, 24 квітня 2023 р.

26 КВІТНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

ЖІНКИ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ: ПРИСКОРЕННЯ ІННОВАЦІЙ ТА ТВОРЧОСТІ


Творчість - це безкінечний пошук себе там,
                                                                                                                     де ти себе вже знайшов
Оксана Бондаренко

  Щорічно, 26 квітня світове співтовариство відзначає Міжнародний день інтелектуальної власності (World Intellectual Property Day). Творцем свята є Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ), яка була заснована Організацією Об'єднаних Націй для врегулювання різних конвенцій з охорони інтелектуальної власності.
Основна діяльність цієї організації присвячена розвитку збалансованої і доступної міжнародної системи інтелектуальної власності, яка забезпечує винагороду за творчу діяльність, стимулює інновації і вносить вклад в економічний розвиток, при цьому враховуючи інтереси суспільства.
26 квітня було обрано не випадково. Цей день збігається з датою вступу в силу Конвенції про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності в 1970 році.
Міжнародний день інтелектуальної власності надає можливість для усвідомлення значення інновацій у повсякденному житті людини й удосконалюванні суспільства. Відзначення цього дня сприяє зростанню інформованості громадян про те, як патенти, авторське право, товарні знаки і промислові зразки впливають на повсякденне життя; роз’ясненню того, яким чином охорона прав інтелектуальної власності сприяє розвитку творчої та інноваційної діяльності та підвищенню поваги до інтелектуальної власності; визнання творчості та внеску авторів і новаторів у розвиток суспільства.
Творчі й інноваційні здібності людини безмежні. Це основний людський ресурс із невичерпним потенціалом. Патенти, товарні знаки, авторське право і суміжні права є могутніми інструментами сприяння економічному і культурному розвиткові людства. Інтелектуальна власність може і повинна стати однією з фундаментальних опор для відродження економіки України.
Перший Міжнародний день інтелектуальної власності пройшов в 2001 році. Варто зазначити, що кожен рік свято проводиться під новим гаслом. Тема Міжнародного дня інтелектуальної власності 2023 – “Жінки та інтелектуальна власність: прискорення інновацій та творчості”. У 2023 році ми віддаємо належне готовності жінок-винахідниць, авторів та підприємців у всьому світі долати труднощі та відкривати нові горизонти.
Жінки становлять майже половину населення світу (49,58%) і є величезним резервом талантів, які значною мірою залишаються невикористаними. Жінки у всіх регіонах формують світ своєю уявою, винахідливістю та наполегливою працею, але часто стикаються із серйозними труднощами при отриманні доступу до знань, навичок, ресурсів та підтримки, які їм необхідні для процвітання.
Дослідження, проведені на замовлення ВОІВ, допомагають виявити багатогранні бар'єри, які можуть перешкоджати використанню жінками послуг ІВ. Ці бар'єри означають, що надто мало жінок користуються перевагами ІВ. Тому потрібно заохочувати більше жінок використовувати систему інтелектуальної власності для захисту та підвищення цінності своєї роботи. Ми всі виграємо від того, що жінки займаються інноваціями та творчістю.
Згідно з даними ВОІВ, опублікованими у березні 2023 р., у 2022 р. лише 16,2% винахідників, зазначених у міжнародних патентних заявках, були жінками. Але з кожни роком кількість їх зростає, хоча і не так швидко.
Міжнародний день інтелектуальної власності 2023 року – це можливість відзначити всіх талановитих жінок у всьому світі!
Залежно від тематики свята 26 квітня проводяться семінари, лекції, майстер-класи та відкриті вебінари в соціальних мережах. Люди діляться своїми досягненнями та досвідом, а також проводять різні флешмоби та акції, щоб підтримати свято. 

Підготувала Лашко В. А., головний бібліограф бібліографічного відділу