неділю, 18 лютого 2024 р.

21 ЛЮТОГО — ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ


Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб. У мові наша стара й нова культура, ознака нашого національного визнання… І поки живе мова – житиме й народ, як національність. Не стане мови – не стане й національності: вона геть розпорошиться поміж дужчим народом…

Іван Огієнко ( митрополит Іларіон)



Міжнародний день рідної мови – свято, яке відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року. Запроваджено його було з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності. Дату для відзначення Дня рідної мови ЮНЕСКО встановило у пам’ять про трагічні події, які відбулися цього дня в Бангладеш у 1952 році. Тоді жорстко і з людськими жертвами влада придушила виступ на підтримку бенгальської мови. Після проголошення незалежності Бангладеш у 1971 році, цей день відзначають у країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову.
Проголошення Міжнародного дня рідної мови – це чудова нагода підкреслити важливість культурного та мультинаціонального розвитку світу, привернути увагу світової спільноти до актуальної нині проблеми зникнення окремих мов.
За даними ЮНЕСКО, у світі наразі існують приблизно шість тисяч мов, майже 43% загрожує зникнення. Більше того, лише в Європі майже 30 мов під фактичною загрозою, 13 мов перебувають на межі повного зникнення. Якщо говорити сухою статистичною мовою – щочотирнадцять днів зникає одна з численних мов світу. За словами вчених - мовознавців, вже зараз необхідно бити на сполох - якщо така тенденція продовжиться, до 2100 року половина мов світу можуть зникнути.
Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.
В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року. Тоді, з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню мов національних меншин України, Президент України підписав розпорядження «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови».
Українська мова – це мова нашого болю й радості, минулого й майбутнього.  За висловом українського письменника Василя Захарченка, рідна мова дається народові Богом, а чужа – людьми, які приносять її на вістрі ворожих списів.
Українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Вона має тисячолітню історію, могутню літературу, великий народ, квітучу землю, зрештою, вона має свою державу.
Події останніх років стали поштовхом для переосмислення ролі рідної мови в житті кожного українця. Вона стала оберегом, символом єдності, маркером ідентичності, інструментом боротьби для кожного з нас, знаком незламності й сили духу для всього людства.
За матеріалами інтернет-джерел
Підготувала: В. А. Лашко, головний бібліограф відділу наукової інформації та бібліографії