середа, 5 червня 2024 р.

7 ЧЕРВНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗПЕКИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Безпечна їжа, краще здоров’я

Людина народжується здоровою, всі хвороби приходять з їжею.

Гіппократ, давньогрецький лікар


У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (A / RES / 73/250) проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day). День встановлено з метою привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів.
Небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш як 200 різноманітних хвороб — від діареї до онкологічних захворювань. Безпека харчових продуктів важлива на всіх етапах від виробництва та збору врожаю, перероблення, зберігання, розподілу, аж до приготування та споживання їжі. Виробники й реалізатори продуктів харчування мають дотримуватися низки правил, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.
В Україні питання харчової безпеки регулюються законами «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», які забезпечують контроль відповідності на шляху «від лану до столу».
Держава бере на себе зобов'язання забезпечити кожній людині право отримати або безпечні харчові продукти в продажу або безпечні страви та харчові послуги в закладах ресторанного господарства. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль – на боці держави, у рамках функцій та компетенцій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 
Історія розвитку стратегії харчової безпеки почалась більше ніж 50 років тому з документа, визнаного людством, Codex Alimentarius. Досі це альфа та омега будь-якого документа стосовно безпечності харчових продуктів. Але за цей час були розроблені численні міжнародно визнані стандарти, загальні та галузеві, яких дотримується більшість харчових виробників у світі, зокрема в Україні.
Сьогодні Україна продовжує впроваджувати національну систему контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів, яка є еквівалентною системі Європейського Союзу, що базується на дотриманні міжнародних стандартів, таких як Кодекс Аліментаріус, ВООЗ та ФАО. 
Особливої актуальності питання продовольчого забезпечення та його якості набуває в умовах воєнного стану, адже саме Україна є одним із лідерів постачання зернових культур.
Всесвітній день безпеки харчових продуктів дає можливість звернути увагу тих, хто працює в різних урядових структурах, фермерів, виробників, працівників роздрібної торгівлі та споживачів на важливість безпеки харчових продуктів і на те, яку роль кожен може відіграти, щоб гарантувати спокій і впевненість кожної людини у безпечності продуктів, що лежать в її тарілці.

П’ять найважливіших принципів безпечного харчування 

(рекомендації ВООЗ щодо дотримання правил харчової безпеки)

  • Принцип 1: Зберігайте продукти в чистоті. Небезпечні мікроорганізми широко поширені в грунті, воді, на тваринах і людях, вони можуть переноситися на руках і потрапляти в харчові продукти.
  • Принцип 2: Відокремлюйте сирі продукти від продуктів, які зазнали теплову обробку. Сирі харчові продукти можуть містити небезпечні мікроорганізми, які в результаті прямого контакту можуть потрапити до приготованих. Це може бути повторним внесенням бактерій, що викликають хвороби. 
  • Принцип 3: Піддавайте продукти ретельній тепловій обробці. Небезпечні мікроорганізми гинуть за ретельного прожарювання або проварювання за температури 70 °С, що є одним з найефективніших способів убезпечення харчових продуктів.
  • Принцип 4: Зберігайте продукти за безпечної температури. Мікроорганізми швидко розмножуються, якщо харчові продукти зберігаються за кімнатної температури. При зберіганні продуктів в охолодженому або замороженому вигляді (нижче 5 °С) або в дуже гарячому стані (вище 60 °С) ріст мікроорганізмів сповільнюється або припиняється.
  • Принцип 5: Користуйтеся безпечною водою та безпечними сирими продуктами. Питна вода, кубики льоду і непастеризоване молоко легко можуть бути заражені небезпечними мікроорганізмами або хімічними речовинами. Овочі із зеленим листям можуть містити небезпечні мікроорганізми, які важко видалити. Якщо безпека питної води викликає сумнів, то добре прокип’ятіть її. Якщо кип’ятіння неможливо, то використовуйте мікропористу фільтрацію або дезінфікуючі засоби, такі як таблетки йоду.
      Будьте відповідальними за власне здоров’я.
                                                                                                              За матеріалами інтернет-видань

ДЖЕРЕЛА ДО ТЕМИ: