понеділок, 17 червня 2024 р.

МОВА ВОРОЖНЕЧІ ЯК ПРОБЛЕМА УКРАЇНСЬКОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОСТОРУ

Мова ворожнечі як проблема українського інформаційного простору : інформаційно-бібліографічні матеріали / Департамент культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського, відділ наукової інформації та бібліографії ; уклад. В. А. Лашко ; ред. К. М. Щира ; відп. за вип. Н. В. Влезько. – Полтава : ПОУНБ, 2024. – 26 с.

Інформаційний простір, насичений невпинним потоком новин та публікацій, стикається із серйозним викликом проблеми мови ворожнечі в сучасних медіа. Вона набуває актуальності у зв’язку зі стрімким розвитком технологій та зростанням впливу медіа на формування громадської думки. Масмедіа й соціальні мережі є ключовим інструментом впливу на суспільство, стають ареною, де розгортаються не лише об’єктивні новини, а й з’являються потоки мовленнєвих висловлювань, насичених негативними стереотипами, образами та мовною агресією. У зв’язку із загостренням політичних, етнічних та соціокультурних розбіжностей мова ворожнечі стає чинником, що обумовлює розвиток не лише розвиток сучасного інформаційного простору, а й впливає на стабільність суспільства, Саме тому гостро постає питання про протидію мові ворожнечі на різних рівнях.
До міжнародного дня боротьби з мовою ворожнечі, який щорічно відзначається 18 червня, відділ наукової інформації та бібліографії підготував інформаційно-бібліографічні матеріали "Мова ворожнечі як проблема інформаційного простору".