середу, 1 грудня 2021 р.

РАБСТВО ЗАБОРОНЕНО. ТОРГІВЛЯ ІСНУЄ

  Щорічно в Україні, з 25 листопада до 10 грудня включно, проводиться Міжнародна кампанія "16 днів проти насильства". Її мета – привернути увагу до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.
Шістнадцятиденний період кампанії охоплює важливі дати, одна з них 2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства. 72 роки тому на четвертій сесії Генеральної Асамблеї ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми та з експлуатацією проституції третіми особами. 15 лютого 1955 року цей документ набрав чинності в Україні. Проте, незважаючи на скасування та заборону рабства у світі, на жаль, воно не зникло повністю, а продовжує існувати, трансформуючись у різні форми порушень прав людини.
Звичайно, "нові раби" не носять кайданів, їх не пропонують відкрито на ринках, як то було у прадавні часи, на них ніхто не має легальних прав, тому що у всіх країнах рабство заборонено. Тим не менш, люди перетворюються на «товар», який можна продавати і купувати, використовувати як завгодно, а потім викидати як непотріб. Тому торгівля людьми вважається сучасною формою рабства і розглядається на міжнародному рівні як злочин, що карається законом.
Сучасне рабство набуло глобальних масштабів, стало цивілізаційною проблемою, адже в положенні підневільної може опинитися будь-яка людина, незалежно від статі, віку, раси, соціального положення.
Головна мета інформаційно-вебліографічних матеріалів "Рабство заборонено. Торгівля існує"  – ознайомити користувачів з сучасними формами рабства з метою його запобігання та викорінення.
Видання містить перелік джерел віддаленого доступу (електронного архіву наукових періодичних видань Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, офіційного вебпорталу Верховної Ради України, електронних архівів наукових фахових видань України).
Інформаційно-вебліографічні матеріали можуть бути корисними широкому колу користувачів, усім хто цікавиться проблемами боротьби з сучасним рабством та протидії торгівлі людьми.