вівторок, 19 грудня 2023 р.

КРОТКИЙ ПРОРОК МАРКО ВОВЧОК: до 190-річчя з дня народження Марії Вілінської

Кроткий пророк Марко Вовчок : до 190-річчя з дня народження Марії Вілінської : біобібліографічний покажчик / Департамент культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського, бібліографічний відділ ; уклад. Д. І. Мотузюк ; ред. К. М. Щира ; відп. за вип. Н. В. Влезько. – Полтава : ПОУНБ, 2023.  30 с.

З нагоди 190-річчя з дня народження письменниці Марко Вовчок було підготовлено даний посібник. У ньому розглядаються як традиційні так і новітні погляди дослідників на творчість письменниці. Постать Марка Вовчка є унікальною в українській літературі та культурі. Під цим псевдонімом творила письменниця російського походження Марія Вілінська, що є вкрай рідкісним випадком в історії української літератури. Лише фахівці можуть назвати майже одиничні випадки переходу етнічних росіян в українську літературу та культуру. Випадок Марії Вілінської найяскравіший у цьому ряду. Тому огляд її біографії та творчості є актуальним та важливим.
Посібник рекомендовано для широкого кола читачів, усім, хто цікавиться українською літературою, викладачам, вчителям, бібліотечним працівникам, вихователям для організації соціокультурної діяльності.