вівторок, 26 грудня 2023 р.

НОВІ ВИДАННЯ ВІДДІЛУ НАУКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ТА БІБЛІОГРАФІЇ

«…і повіє огонь новий з Холодного Яру» : до 125-річчя з дня народження Ю. Горліс-Горського : біобібліографічний покажчик / Департамент культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського, бібліографічний відділ ; уклад. Д. І. Мотузюк ; ред. К. М. Щира ; відп. за вип. Н. В. Влезько. – Полтава : ПОУНБ, 2023. – 30 с.

До 125-річчя Юрія Горліс-Горського було створено цей біобібліографічний покажчик, у якому розглядається важливість впливу творчості письменника та його вклад у формування національної державницької ідеї. Адже Юрій Горліс-Горський був активним учасником національно-визвольних змагань 1920-х років ХХ століття, мав бурхливу біографію та досвід антирадянської підпільної роботи. Думки та погляди національно налаштованого українця в умовах тотального панування російського комунізму становлять великий інтерес, також вони важливі для розуміння сучасного стану України. Зокрема розглядається головний твір письменника — "Холодний яр", та його вплив на українську культуру, літературу, національну свідомість та політику.
Посібник рекомендовано для широкого кола читачів, усім, хто цікавиться українською літературою та історією, викладачам, вчителям, бібліотечним працівникам, вихователям для організації соціокультурної діяльності.



Професор, письменник і чарівна шафа : до 125-річчя з дня народження К. С. Льюїса : інформаційно-бібліографічний огляд / Департамент культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського, бібліографічний відділ ; уклад. Д. І. Мотузюк ; ред. К. М. Щира ; відп. за вип. Н. В. Влезько. – Полтава : ПОУНБ, 2023. – 30 с.

До 125-річчя від дня народження Клайва Стейплза Льюїса було створено цей інформаційно-бібліографічний огляд, у якому розглядається важливість впливу творчості письменника на формування світової літератури та культури. Зокрема розглядається його діяльність на ниві християнської апологетики, християнські мотиви у його творчості та вплив на становлення літературного жанру фентезі. Клайв Стейплз Льюїс належить до видатних представників англійської літератури ХХ століття, які стали свідками двох світових воєн, тому важливо розуміти витоки їх творчості. Адже саме його цикл дитячого фентезі "Хроніки Нарнії" справили колосальний вплив на світову культуру та сприяли популяризації християнських цінностей у всьому світі.
Матеріали огляду рекомендовано для широкого кола читачів, викладачам, вчителям, бібліотечним працівникам та усім, хто цікавиться світовою літературою та жанром фентезі.