суботу, 9 грудня 2023 р.

ПРАВА ЛЮДИНИ ЯК ФУНДАМЕНТАЛЬНА ЦІННІСТЬ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

 Права людини як фундаментальна цінність громадянського суспільства : рекомендаційний бібліографічний список / Департамент культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського, бібліографічний відділ ; уклад. О. В. Нестеренко ; ред. К. М. Щира ; відп. за вип. Н. В. Влезько. – Полтава : ПОУНБ, 2023.  34 с.

Основні права людини – гарантована законом міра свбоди (можливості) особи, яка відповідно до досягнутого рівня еволюції людства в змозі забезпечити її існування і розвиток та закріплена у вигляді міжнародного стандарту як загальна і рівна для усіх людей.
 75 років тому, 10 грудня 1948 року Генеральною Асамблеєю ООН у Парижі було прийнято Загальну декларацію прав людини. У цьому епохальному документі було проголошено невід'ємні права, властиві кожній людині незалежно від її раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних чи інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового чи іншого становища. І хоча положення Декларації мають рекомендаційний характер, наразі її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів стосовно прав людини, укладених з 1948 року. 
 На сьогоднішній день загальне визнання всіма державами-членами ООН базових прав людини, закріплених Декларацією, сприяє підвищенню її впливу та наголошує на важливості прав людини в нашому житті.
 До Дня прав людини, який щорічно відзначається 10 грудня, відділ наукової інформації та бібліографії підготував рекомендаційний бібліографічний список «Права людини як фундаментальна цінність громадянського суспільства», що висвітлює питання, які стосуються поняття та історії виникнення прав людини, національного та міжнародного механізму їх захисту, гарантії реалізації основних прав та свобод людини. Крім того, розкриваються аспекти, які пов’язані із захистом прав людини в умовах правового режиму воєнного стану.