четвер, 14 грудня 2023 р.

БІБЛІОТЕРАПІЯ: ЧИТАННЯ – ЛІКИ ВІД ДЕПРЕСІЇ

Книга – прекрасний співрозмовник…Вона чудово лікує та напрочуд гарно розважає, вона прекрасний товариш, найкращий порадник та приємний гість.

                     Аль-Джахиз, арабський письменник, богослов
Лікувальні властивості літератури були відомі давно, і багато людей – часто несвідомо – використовують читання з лікувальною метою, наприклад, для поліпшення настрою, заспокоєння, пошуку шляхів вирішення особистих проблем і т. ін. Саме так. Мова про бібліотерапію – що в  дослівному перекладі означає «лікування книгою» (від грец. biblion – книга и therapeia – лікування).
Сьогодні бібліотерапія є спеціалізованою формою психотерапії, що використовує художню літературу як одну з форм лікування словом. Варто підкреслити бачення Ю. М. Дрешер, яка справедливо вважає, що «… бібліотерапія – це наука, націлена на формування у людини навичок і здібностей протистояти неординарним ситуаціям (хворобам, стресам, депресії, тощо), зміцнювати силу волі, нарощувати інтелектуальний і освітній рівень»
Бібліотерапія ефективно справляється із душевними негараздами і навіть рятує від депресії. Оскільки депресія визнана психічним розладом, більшість людей схильні вважати, що лікування її зводиться виключно до прийому медикаментів та роботи з психологом, психіатром. Проте насправді іноді подолати такий стан можна за допомогою потрібних книг. Допомагають упоратися з депресією далеко не всі книги. Такий ефект мають книги, в яких є мотивуючий посил, книги, які змушують людину поглянути на життя «під іншим кутом», побачити те, чого раніше вона не бачила, через якісь певні обставини. Читаючи потрібну літературу, людина повністю занурюється в написане, проводить аналогію між своїм життям і життям персонажів, бачить різні варіанти розвитку ситуації, що склалася, нарешті, в книзі людина може знайти вихід зі своєї, здавалося б, безвихідної ситуації. Завдяки різним, прихованим від простого людського ока психологічним прийомам, людина змінює свій світогляд, починає здорово та об’єктивно оцінювати ситуації, своє життя та все, що в ньому відбувається. Варто сказати, що читання книг для тих, хто впав у депресію, сприяє розвитку людини. Читаючи, ми збагачуємо свій внутрішній світ, знаходимо нові інтереси, а наявність у людини інтересу до чогось – запорука успішної боротьби з депресією.
Книг, які можуть допомогти людині попрощатися з депресією, досить багато. Ми пропонуємо підбірку цікавих книг, які допоможуть відвернути свою увагу від сумних думок і забути про все погане та поринути в читання з головою.
Звичайно, при важких формах депресії однієї бібліотерапією не обійтися. Але ми радимо на додаток до медичної допомоги використовувати художню літературу. У будь-якому випадку – не здавайтеся! 
За матеріалами інтернет-джерел

Підготувала: В. А. Лашко, головний бібліограф відділу наукової інформації та бібліографії