середу, 3 січня 2024 р.

4 СІЧНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ АБЕТКИ БРАЙЛЯ

Господу було вигідно, щоб перед моїми очима завжди стояла сліпуча краса вічної надії

Луї Брайль
17 грудня 2018 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію №73/161, якою проголосила 4 січня Всесвітнім днем абетки Брайля, який починаючи з 2019 року буде відзначатись щороку з метою підвищення  обізнаність суспільства про значення абетки для людей з порушеннями зору. Цей день є нагадуванням, що серед нас живуть люди, які потребують особливої турботи, уваги та підтримки. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі близько 1 млрд людей мають порушення зору, з них понад 10 млн повністю незрячі, ще 130 млн мають дуже слабкий зір.
4 січня вибрано не випадково, адже саме цього дня 4 січня 1809 року в місті Кувр народився відомий французький тифлопедагог Луї Брайль, який у 1829 році розробив рельєфно-крапковий шрифт. 
Шрифт Брайля - це унікальна азбука, це тактильне поєднання графічних символів за допомогою 6 точок, що дає змогу передавати букви, цифри, музичні, математичні та наукові знаки, яку використовують незрячі та слабозорі для написання та читання. Користуватися ним можуть незрячі від народження та ті, що втратили зір в дитячому, дорослому та старшому віці.
Для мільйонів незрячих людей шрифт Брайля є засобом спілкування. Окрім того, він відіграє визначальну роль у їхній освіті, доступі до інформації, реалізації права на свободу висловлювання поглядів і переконань.
Щорічно у всьому світі видають тисячі книг шрифтом Брайля, але лише мала їх частина виходить в Україні. Це пояснюється, в першу чергу, нестачею коштів. Вартість друку однієї книги стартує від чотирьохсот гривень і може доходити до тисяч.

Підготувала: В. А. Лашко, головний бібліограф відділу наукової інформації та бібліографії