четвер, 25 травня 2023 р.

БЛАГОРОДНА СПРАВА - МИР БОРОНИТИ

29 ТРАВНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МИРОТВОРЦІВ ООН

 У 2002 році Генеральна Асамблея ООН своєю Резолюцією № A/RES/57/129 оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців Організації Об'єднаних Націй (International Dayof United Nations Peacekeepers). Миротворчість завжди була одним з найбільш важливих напрямів діяльності Організації Об’єднаних Націй у сфері підтримання міжнародного миру і безпеки. Проте все почалося набагато раніше, а саме 29 травня 1948 року була заснована перша миротворча місія з ініціативи Ради Безпеки ООН. Тоді перед новоствореною місією стояло одне завдання – полегшити страждання населення у точках військових дій, а також брати активну участь у примиренні ворогів. Відтоді було проведено понад 70 миротворчих операцій. За ці роки під прапором ООН пройшли службу понад 1 млн миротворців.
Миротворча діяльність є одним із дієвих міжнародних механізмів врегулювання воєнно-політичних конфліктів, створення умов для нормалізації обстановки в конфліктних регіонах, відновлення та збереження миру. Збройні конфлікти впливають на всі сфери життєдіяльності держав, включаючи політичні, економічні, соціальні аспекти, екологію тощо, супроводжуються загостренням соціальних, міжконфесійних та міжетнічних відносин. Порушення системи державного управління призводить до глибокої економічної та соціальної кризи, хаосу у відповідній державі, генерує прояви тероризму і зростання організованої злочинності.
Ураховуючи вагомий внесок миротворців у підтримання стабільності у різних регіонах планети та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН, Указом Президента України від 30 квітня 2003 року № 374/2003 «Про Міжнародний день миротворців» в Україні щороку 29 травня відзначається Міжнародний день  миротворців Організації Об'єднаних Націй.
Україна приєдналась до участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у липні 1992 році, після затвердження Верховною Радою України Постанови «Про участь батальйонів Збройних Сил України в Миротворчих Силах Організації Об’єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії».
За роки участі в міжнародних операціях, понад 45 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України виконували в різний час миротворчі завдання у більш ніж у 28 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у різних регіонах планети та у 18 різних країнах світу.
Потреба у миротворчості ООН все більше зростає, а покладені на миротворців завдання стають дедалі складнішими і багатоплановими. Нині військові в «блакитних шоломах» та їх цивільні колеги не лише роблять якісний внесок у розв’язанні конфліктів, але й все активніше долучаються до стабілізаційних і політичних перехідних процесів у країнах на постконфліктних етапах.
У Міжнародний день миротворців ООН вся світова спільнота вітає роботу миротворців, які несуть службу по всьому світу, віддає шану їх самопожертві та самовідданості, внеску в діяльності ООН в різних країнах для полегшення страждань та примирення ворогуючих сторін, а також вшановує пам'ять загиблих.
В цей день в Центральних установах ООН у Нью-Йорку Генеральний секретар проводить церемонію покладання вінків у пам'ять миротворців, загиблих при виконанні обов'язків під прапором ООН. Крім того, в цей день відбувається церемонія посмертного нагородження медаллю Дага Хаммаршельда миротворців, загиблих у попередньому році при виконанні службових обов'язків.

                 ТОП-5 цікавих фактів про миротворців

  • Найбільша миротворча Місія ООН була у Дарфурі (Судан) та налічувала 26 612 миротворців, у партнерстві з Африканським Союзом.
  • Жінки в Місіях ООН становлять – 30 % невійськових миротворців, 10 % поліцейських та 3 % військових миротворців.
  • У 1988 році «блакитні шоломи» ООН отримали Нобелівську премію за забезпечення миру у світі.
  • Військові, які беруть участь у миротворчих операціях ООН, продовжують носити військову форму тієї країни, з якої вони родом. Аби їх упізнавали солдати протиборчих сторін, миротворці носять яскраві блакитні шоломи або берети із символікою ООН.
  •  Україна посідає 44-те місце за кількістю миротворців серед 124 країн. Для прикладу, США – на 74 місці.


Підготувала Лашко В. А., головний бібліограф бібліографічного відділу