вівторок, 30 травня 2023 р.

1 ЧЕРВНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ

1 червня в Україні та низці країн світу відзначають Міжнародний день захисту дітей, який був заснований в листопаді 1949 р. у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше Міжнародний день захисту дітей відзначався в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності. 
В Україні цей день відзначається із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.
Водночас на сьогодні російська федерація, вдершись в Україну, нахабно порушує права українських дітей. Так, згідно з даними Офісу Генерального прокурора, в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф 483 дитини загинули та 989 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Крім того, станом на лютий 2023 року Нацполіція отримала 9631 звернення щодо зниклих безвісти дітей з моменту впровадження воєнного стану в Україні — вони стосуються 9764 неповнолітніх.


Підготувала Нестеренко О. В., провідний бібліограф бібліографічного відділу